Három ezeregyéjszaka…

Három ezeregyéjszaka kuszkusszal, ki gondolta volna, isteni finom varriációk a mindennapokhoz, érdemes kipróbálni… 🙂

Marokkói kuszkusz/csicseriborsóval

Hozzávalók:

20 dkg csicseriborsó (fél konzerv) – leöblítve

185 ml vagy zöldség vagy csirkehúsleves

15 dkg kuszkusz (apró szemű) – előfőzött

1 ek olívaolaj

1 kis lilahagyma

fél kaliforniai paprika

1 cukkini

5 dkg mazsola

fél narancs reszelt héja, leve

1-2 ek aprított mentalevél

himalája só

ötbors fűszer – mozsárban összetört 

Fűszerek:

½ tk őrölt római kömény

¼ tk őrölt gyömbér

¼ őrölt kurkuma

1-2 csipetnyi cayenne paprika

⅛ tk őrölt koriandermag

⅛ tk őrölt jamaicai szegfűszeg

Elkészítés:

A hagymát félbevágjuk, vékony csíkokra szeleteljük, a paprikát és cukkinit kockákra aprítjuk.

Wokban, vagy serpenyőben (olaj nélkül) a fűszereket 2 percig illatossá sütjük (vigyázzunk, nehogy megégjen a fűszer), amikor az aromák felengednek, hozzáadjuk az olajat és a hagymát. Alacsony hőfokon puhára sütjük a hagymát, majd hozzáadjuk  paprika és cukkini darabokat, 5 percig tovább sütjük.

Amikor a zöldségek megpuhultak, de még roppanósak, belekeverjük a mazsolát, csicseriborsót és narancshéjat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Felöntjük a csirkelevessel és a narancslével, felforraljuk. Belekeverjük a kuszkuszt, lehúzzuk, a lábast a tűzhelyről-egyből lefedjük.

5 percig párolni hagyjuk, majd egy villával a szemcséket fellazítjuk, és az aprított mentával megszórjuk. Tálalhatjuk.

Tippek:

Izraeli kuszkusz

Hozzávalók:


250 g nagy szemű kuszkusz előfőzött

2 ½ házi forró csirkehúsleves

1 hagyma apróra vágva

50 g arany mazsola – (beáztatjuk, hogy puha legyen)

himalája só

ötbors fűszer

olíva olaj

datolya apróra vágva

Elkészítés:

A hagymát egy kis olívaolajon, arany barnára pirítjuk.  Hozzáadjuk a kuszkuszt egy kicsit pirítjuk, és hozzáadjuk a mazsolát, datolyát.

Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és felöntjük forró csirkehúslevessel.

Lefedve, 10 percig állni hagyjuk.

Édes és fűszeres csirke szárnyak/citromos-pisztáciás kuszkusszal

Csirke szárny mindig győztes, ebben a receptben édes, fűszeres és oly ragadós szárnyak egészen mennyeiek…

Hozzávalók:

2 ek dijoni mustár

4 ek méz

2 nagy gerezd zúzott fokhagymát

1 citrom leve

1 citrom reszelt héja

12 db csirke szárny

tabasco szósz

200 g kuszkusz előfőzött

1 ek olívaolaj

325 ml forró zöldség vagy csirkehúsleves alaplé – (lehet húsleves kockából is)

50 g hámozott – sótlan pisztácia

himalája só



Elkészítés:

Egy tálban keverjük össze dijoni mustárt, mézet, zúzott fokhagymát, a reszelt citromhéját és citrom levét. Ebbe a páclébe beforgatjuk a csirke szárnyakat, és 1 óráig hűtőben pácoljuk.

Ezt követően, előmelegített sütőben, enyhén olajozott tepsibe tesszük a szárnyakat és megöntözzük tabasco szósszal, kb. 25 perc alatt készre sütjük.

A kuszkuszt egy tálba tesszük, és hozzáadunk 1 citrom reszelt héját, 1 evőkanál olíva olajat, majd felöntjük 325 ml jó forró zöldség vagy csirkehús alap lével. Keverjük jól össze, majd fedjük le fóliával, és tegyük félre 10 percig, amíg az alaplevet felszívja a kuszkusz.



Ezt követően, ízlés szerint, adjunk hozzá citrom levét, és villával keverjük össze, szórjuk meg 50 g hámozott sótlan apróra vágott pisztáciával. Tálaljuk köretként, a fűszeres csirke szárnyakakhoz.

Jó étvágyat!

Klarissza

Recept ötlet: Gabi

Címkék: , , , , ,
Tovább a blogra »