Három ezeregyéjszaka kuszkusszal, ki gondolta volna, isteni finom varriációk a mindennapokhoz, érdemes kipróbálni… 🙂
Marokkói kuszkusz/csicseriborsóval
Hozzávalók:
20 dkg csicseriborsó (fél konzerv) – leöblítve
185 ml vagy zöldség vagy csirkehúsleves
15 dkg kuszkusz (apró szemű) – előfőzött
1 ek olívaolaj
1 kis lilahagyma
fél kaliforniai paprika
1 cukkini
5 dkg mazsola
fél narancs reszelt héja, leve
1-2 ek aprított mentalevél
himalája só
ötbors fűszer – mozsárban összetört
Fűszerek:
½ tk őrölt római kömény
¼ tk őrölt gyömbér
¼ őrölt kurkuma
1-2 csipetnyi cayenne paprika
⅛ tk őrölt koriandermag
⅛ tk őrölt jamaicai szegfűszeg
Elkészítés:
A hagymát félbevágjuk, vékony csíkokra szeleteljük, a paprikát és cukkinit kockákra aprítjuk.
Wokban, vagy serpenyőben (olaj nélkül) a fűszereket 2 percig illatossá sütjük (vigyázzunk, nehogy megégjen a fűszer), amikor az aromák felengednek, hozzáadjuk az olajat és a hagymát. Alacsony hőfokon puhára sütjük a hagymát, majd hozzáadjuk paprika és cukkini darabokat, 5 percig tovább sütjük.
Amikor a zöldségek megpuhultak, de még roppanósak, belekeverjük a mazsolát, csicseriborsót és narancshéjat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Felöntjük a csirkelevessel és a narancslével, felforraljuk. Belekeverjük a kuszkuszt, lehúzzuk, a lábast a tűzhelyről-egyből lefedjük.
5 percig párolni hagyjuk, majd egy villával a szemcséket fellazítjuk, és az aprított mentával megszórjuk. Tálalhatjuk.
Tippek:
- Melegen vagy hidegen is tálalható.
- Önmagában is fogyaszthatjuk grillezett lepénnyel (pita), így ideális a vegetáriánus étrendbe.
- Tálalhatjuk köretként is, grillezett húsok mellé.
- Remek piknik és party saláta lehet.
- Az élelmiszerboltokban kapható kuszkusz előfőzött, így elég csak forró vízbe áztatni.
- kuszkusz nagyon finom és egészséges is, ideális az egészségtudatos étrendünk listájára felvenni, viszont arra figyelnünk kell, hogy a kuszkusz nem glutén-mentes, így liszt érzékenyeknek nem ajánlott.
- A legtöbb bolti kuszkusz előgőzölt, így csupán forró, sós vízzel leöntjük (1:1.5 – kuszkusz/víz arányban), lefedjük, és kb. 10 percig áztatjuk. Másképp fogalmazva, öntsük fel egy ujjnyival több forró vízzel, mint ami ellepi, és tegyünk rá egy fedőt)
Izraeli kuszkusz
Hozzávalók:
250 g nagy szemű kuszkusz előfőzött
2 ½ házi forró csirkehúsleves
1 hagyma apróra vágva
50 g arany mazsola – (beáztatjuk, hogy puha legyen)
himalája só
ötbors fűszer
olíva olaj
datolya apróra vágva
Elkészítés:
A hagymát egy kis olívaolajon, arany barnára pirítjuk. Hozzáadjuk a kuszkuszt egy kicsit pirítjuk, és hozzáadjuk a mazsolát, datolyát.
Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és felöntjük forró csirkehúslevessel.
Lefedve, 10 percig állni hagyjuk.
Édes és fűszeres csirke szárnyak/citromos-pisztáciás kuszkusszal
Csirke szárny mindig győztes, ebben a receptben édes, fűszeres és oly ragadós szárnyak egészen mennyeiek…
Hozzávalók:
2 ek dijoni mustár
4 ek méz
2 nagy gerezd zúzott fokhagymát
1 citrom leve
1 citrom reszelt héja
12 db csirke szárny
tabasco szósz
200 g kuszkusz előfőzött
1 ek olívaolaj
325 ml forró zöldség vagy csirkehúsleves alaplé – (lehet húsleves kockából is)
50 g hámozott – sótlan pisztácia
himalája só
Elkészítés:
Egy tálban keverjük össze dijoni mustárt, mézet, zúzott fokhagymát, a reszelt citromhéját és citrom levét. Ebbe a páclébe beforgatjuk a csirke szárnyakat, és 1 óráig hűtőben pácoljuk.
Ezt követően, előmelegített sütőben, enyhén olajozott tepsibe tesszük a szárnyakat és megöntözzük tabasco szósszal, kb. 25 perc alatt készre sütjük.
A kuszkuszt egy tálba tesszük, és hozzáadunk 1 citrom reszelt héját, 1 evőkanál olíva olajat, majd felöntjük 325 ml jó forró zöldség vagy csirkehús alap lével. Keverjük jól össze, majd fedjük le fóliával, és tegyük félre 10 percig, amíg az alaplevet felszívja a kuszkusz.
Ezt követően, ízlés szerint, adjunk hozzá citrom levét, és villával keverjük össze, szórjuk meg 50 g hámozott sótlan apróra vágott pisztáciával. Tálaljuk köretként, a fűszeres csirke szárnyakakhoz.
Jó étvágyat!
Klarissza
Recept ötlet: Gabi
Kommentek