Csináljuk együtt…

Igen jó minőségben kaphatók kész thai curryk, de ezek sem tudnak versenyezni a frissen, saját kezűleg mozsarazott változatokkal.

Zöld thai curry készítése

Hozzávalók:

10 zöld chili paprika

3 ek salotta, finomra vágva, vagy zöldhagyma/vöröshagyma

1 ek finomra vágott fokhagyma

5 cm galanga, finomra vágva

1 kk finomra vágott gyömbér

4 citromnád belseje, finomra vágva, vagy 3 szál citromfű

3 citromlevél, finomra vágva vagy kaffir lime levél

5 koriandergyökér, finomra vágva (vagy egy csokor koriander levél)

késhegynyi pirított rákpaszta

vörös kurkuma gyökér és krachaigyökér

1 tk szecsuani bors

2 tk só

Gyakran adnak mindehhez valamilyen zöld levelet, elsősorban thai bazsalikomot, ami élénkíti a zöld színt. Fűszerként római kömény és koriandermag járulhat hozzá (pirítva, megtörve) a fenti mennyiséghez 1-1 evőkanál.

A hozzávalókat mozsárba tesszük, pasztává zúzzuk, de robotgépben is készíthetjük.

Ezt követően, wokban olajat hevítünk, és a pasztát pirítjuk, a pirítás után felengedjük kókusztejjel, majd mikor felforrt, hozzáadjuk a vékony kis szeletekre vágott csirkét vagy marhahúst, halat vagy rákot, és a választott zöldségeket. Gyakori szereplő a thai curryben az apró padlizsán. Némi halszósszal ízesítjük még, tálaláskor frissen tépdesett zöld leveleket adunk rá, zöldcitromlével frissítjük.

Rizzsel tálaljuk, amihez készítünk egy thaiföldi salátát: kimagozott, vékony szeletre vágott uborka, lilahagyma és karikára vágott friss piros chili. Öntete: rizsecet, cukor, halszósz, víz.

A rizst tálalhatjuk külön tányérban is.

Jó főzicskézést.

Klarissza

Címkék: ,
Tovább a blogra »