Igen jó minőségben kaphatók kész thai curryk, de ezek sem tudnak versenyezni a frissen, saját kezűleg mozsarazott változatokkal.
Zöld thai curry készítése
Hozzávalók:
10 zöld chili paprika
3 ek salotta, finomra vágva, vagy zöldhagyma/vöröshagyma
1 ek finomra vágott fokhagyma
5 cm galanga, finomra vágva
1 kk finomra vágott gyömbér
4 citromnád belseje, finomra vágva, vagy 3 szál citromfű
3 citromlevél, finomra vágva vagy kaffir lime levél
5 koriandergyökér, finomra vágva (vagy egy csokor koriander levél)
késhegynyi pirított rákpaszta
vörös kurkuma gyökér és krachaigyökér
1 tk szecsuani bors
2 tk só
Gyakran adnak mindehhez valamilyen zöld levelet, elsősorban thai bazsalikomot, ami élénkíti a zöld színt. Fűszerként római kömény és koriandermag járulhat hozzá (pirítva, megtörve) a fenti mennyiséghez 1-1 evőkanál.
A hozzávalókat mozsárba tesszük, pasztává zúzzuk, de robotgépben is készíthetjük.
Ezt követően, wokban olajat hevítünk, és a pasztát pirítjuk, a pirítás után felengedjük kókusztejjel, majd mikor felforrt, hozzáadjuk a vékony kis szeletekre vágott csirkét vagy marhahúst, halat vagy rákot, és a választott zöldségeket. Gyakori szereplő a thai curryben az apró padlizsán. Némi halszósszal ízesítjük még, tálaláskor frissen tépdesett zöld leveleket adunk rá, zöldcitromlével frissítjük.
Rizzsel tálaljuk, amihez készítünk egy thaiföldi salátát: kimagozott, vékony szeletre vágott uborka, lilahagyma és karikára vágott friss piros chili. Öntete: rizsecet, cukor, halszósz, víz.
A rizst tálalhatjuk külön tányérban is.
Jó főzicskézést.
Klarissza
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: