Ahogyan mi szeretjük…

A nagyim mindig azt mondta, a megfázásra, betegségre a legrégibb és legjobb népi gyógyszer a forró húsleves. A húslevestől gyorsabban gyógyul a beteg. Tehát igen is, tessék elkészíteni, legalább akkor, amikor betegek vagyunk…

Ízletes, pikáns csirkehús leves, cérnametélttel

Hozzávalók:

1 db csirke feldarabolva, vagy ha nem egész csirkét főzünk, akkor én csirkecomb (alsó-felső), fél kg. csirke szárny, és 2 db. pulykaszárnyat használok fel

2 gerezd fokhagyma

4 kocka marhahúsleves kocka (igen, marhahúsleves kocka, a csirkehúslevesbe, ezt még a nagyimtól tanultam 🙂

1 szegfűszeg

1 db csillagánizs

4 db babérlevél

Fűszerek:

(kk. negyede, az alábbi fűszerekből, ha őrölt fűszert használunk)

negyed csokor friss koriander zöld, vagy szárított koriander levél

öt bors keverék, szecsuani bors mozsárba összetörve

kínai hétfűszerkeverék

kakukkfű

1 db citromfűszár 3 darabra vágva, vagy őrölt citromfű

2 cm hosszú friss gyömbér lereszelve, vagy őrölt gyömbér

só (én Himalája sót használok)

1 friss chili paprika, (aki nem szereti az erőset, annak kimagozva) apróra vágva, vagy chili pehely

őrölt kömény

sáfrányos szeklice (végén szoktam a levesbe tenni)

Keményebb zöldségfélék:

4 sárgarépa

2 fehérrépa

kis karalábé

kis zeller



Gyengébb zöldségfélék:

2 szál zöldhagyma

1 db. nagyobb zöldpaprika félbevágva

1 db. nagyobb paradicsom félbevágva

1 szál angol zellerszár vagy 1 csokor zeller levél összekötve

kis karfiol

kis kelkáposzta

1 csokor petrezselyem összekötve

10 dkg zsenge zöldborsó



Elkészítés:

Az előkészített húst megmossuk, és hideg vízben feltesszük (úgy, hogy ellepje a víz a húst) és fedő alatt a legalacsonyabb hőfokon elkezdjük főzni.

Ha a húslé felforrt, szűrőkanállal leszedjük a tetejéről a habot és tovább főzzük, a következő habot is leszedjük, és hozzáadjuk a leveskockát, fokhagymát, szegfűszeg, csillagánizst és tovább lassan főzzük, hogy csak gyöngyözve forrjon.

Miközben a hús fő, megtisztítjuk a zöldségeket egészben, vagy félbe, negyedekre vágva felszeleteljük.

Ha még esetleg van, akkor szedjük le ismét a maradék habot a leves tetejéről, majd adjunk hozzá a fűszereket. A levesbe beletesszük a keményebb zöldségeket. Ha már majdnem megpuhult a zöldség, akkor a gyengébb (hamarabb megfövő) zöldségeket tesszük bele, ha minden megpuhult (figyelni kell rá, hogy ne följön szét a zöldség) kóstoljuk meg a levest, szükség esetén ízesíthetjük sóval, borssal, de ekkor még kell rajta forralnunk egyet.

A kész levest a tűzről levéve pihentessük 10 percig. A főtt zöldségeket, húst óvatosan vegyük ki a levesből külön tálaljuk. Merőkanállal, finom szűrőn keresztül szűrjük át a levest, hogy a lehető legtisztább legyen.

Kínálhatunk mellé külön megfőzött levestésztát. (cérnametélt, rizstészta)

*Tipp: az egészséges étrendet követők: a cérnametélt helyett a levesbe – üvegtésztát (rizstészta) tegyenek – ezt főzni nem kell, csak forrázni kell – pár percig forró vízbe vagy külön forró levesbe tesszük, és ha puha leszűrjük, és tálalható, vagy tészta nélkül is sok zöldséggel, hússal fogyaszthatjuk.

A húsleves blokkolja bizonyos fehérvérsejtek, az úgynevezett neutrofilok működését a szervezetben. Márpedig részben ezek felelősek a testben a gyulladásos folyamatokért. Különösen vírusfertőzések esetén. A megfőzött csirke – tyúk egyik fehérjéje a cisztein, ami gyulladáscsökkentő, így mérsékli a nyálkahártyák duzzanatát is. A mellhúsában különösen sok cink található. Ez a nyomelem immunerősítő hatású. És még a legegyszerűbb ok, hogy a húsleves forró! Márpedig a forró, nedves környezetet a vírusok nem kedvelik, ráadásul a gőz nedvesíti a nyálkahártyákat, és segíti a légutak tisztulását is.

Jó étvágyat!

Klarissza

Címkék: , ,
Tovább a blogra »