Bársonyos íz hatás, laktató, egytálételként is megállja a helyét, az egészséges étrendbe is beilleszthető, citrommal megbolondítva igazi gasztro élményt nyújt… Próbáljátok ki… 🙂
Tárkonyos tejszínes pulykaragu leves
Hozzávalók:
1 kg pulyka apróhús
2 közepes vöröshagyma
2 zöldpaprika
2 paradicsom
5 dkg szalonna apróra vágva
2 evőkanál kókuszzsír, (vagy 4 evőkanál olaj)
3 közepes sárgarépa
1 petrezselyemgyökér (fehérrépa)
1 negyed zellergumó
1 közepes karalábé
fél csokor zeller levél
1 csokor petrezselyem
20 dkg apró csiperkegomba, (ez elhagyható, ha valaki nem szereti a gombát)
20 dkg fagyasztott zöldborsó
Fűszerek:
1 kis chili vagy chili pehely őrlemény, (aki nem szereti a pikáns ízt, az elhagyhatja)
2 babérlevél
2-3 gerezd fokhagyma (átnyomva)
1 húsleveskocka
2 kiskanál ételízesítő por
1 citrom leve
fél mokkáskanál színes bors, (mozsárban összetörve) vagy őrölt fekete bors
1 mokkáskanál majoránna
fél mokkáskanál kakukkfű
fél mokkáskanál őrölt kömény
fél mokkáskanál kapor (vagy friss kaporból vágunk)
pici sáfrány
1 kis csokor friss vagy 2 csapott kiskanál szárított tárkonylevél (főzés elején és a végén elosztva a mennyiség)
2 dl tejföl
1 dl zsíros főzőtejszín
2 csapott ek tápióka liszt
Tálaláshoz:
4 cipó, 2 tojásfehérje
(ez elhagyható, ha a levest tálkában tálaljuk)
Elkészítés:
A húst megmossuk, és kis kockákra vágjuk. A hagymát, a paprikával, paradicsommal, szalonnával (nekem maradékként volt egy kis császár szalonna, így ezt használtam fel) apróra vágjuk, és a pici kockákra vágott hússal együtt a megforrósított (kókuszzsíron) olajon kevergetve, közepes lángon 4-5 percig sütjük. Ezt követően tartalékon pirítjuk tovább, és hozzáadjuk a zöldségeket, melyet előtte apró kockákra vágtunk. Fűszerezzük. Egy kevés vizet öntünk alá, majd lefödve, kis lángon kb. 30 perc alatt majdnem puhára pároljuk, végül fedő nélkül zsírjára sütjük.
Ezt követően, vízzel fölöntjük, úgy hogy ellepje, a zöldborsót beleszórjuk, fölforraljuk, majd kis lángon kb. 10 percig főzzük, amíg minden meg nem puhul.
Közben a 2 dl tejfölt, 1 dl tejszint 2 csapott tápióka liszttel elkeverjük, egy-két merőkanál forró levest adunk hozzá, (ami azért kell, nehogy a hideg habarást, a forró leves össze ne kapja – ez főleg fontos, ha hagyomásnyos lisztet használunk), és jól összekeverjük és folyamatos kevergetés mellett a leveshez öntjük, és 2-3 percig forraljuk, hogy a leve kissé besűrűsödjön. A végén még egy kis tárkonnyal ízesítjük, amivel, 1-2 percig forraljuk. Azért ilyen rövid ideig, hogy a fűszer markáns zamata megmaradjon.
Tálalhatjuk cipóban is: Amíg a leves fő, a bucik tetejéből jó ujjnyi szeletet levágunk, majd a belsejüket kiskanállal úgy kaparjuk ki, hogy kb. ujjnyi vastag faluk maradjon. A tojásfehérjéket egy pohárban villával elkeverjük, majd a bucik belsejét kikenjük vele, és kb. 1 órán át hagyjuk, hogy a fehérje megszilárdulhasson. Ez a kis trükk azért kell, mert a fehérje vékony „lakként” 15-20 percre megvédi a buci belsejét, hogy az a belemert forró levestől ne ázzon el azonnal.
Tálalhatjuk hagyományos módon, leveses csészékben is, akár pirítóssal.
Az egészséges étrendet követők, ne habarják be lisztel a levest, hanem csak tejfölt, tejszínt keverjenek a levesbe.
Jó étvágyat!
Klarissza
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: