Tuti tipp – Thai konyha varázsa…

Thai varázslat, bizony ennek nem lehet ellenállni, akár rizzsel vagy salátával fogyasztjuk, íze mennyei… 🙂 Igazi, laktató, egytálétel… Érdemes kipróbálni! Biztos, hogy a kedvenceitek közé fog kerülni, mert nagyon finom…

Thai currys csirke

Hozzávalók:

1 kg csirke mell/vagy comb

1 tk friss kurkuma

fél maréknyi mogyoróhagyma vagy zöldhagyma

1 ek gyömbér

1 ek citromfű

1 tk garnélapaszta (kicsi) – elhagyható

1/2 tk ötbors fűszer

1/2 tk kömény

fél maréknyi koriander – ha nincs pótoljuk petrezselyemmel

1-2 db chili

4 ek oliva olaj

fél maréknyi mogyoró – (natúr)

1 tk curry por

1 ek kókuszcukor – vagy pálma, barna cukor

1 ek halszósz – – elhagyható

1 tk tamarin püré – elhagyható

1 db lime

400 ml kókusztej

Elkészítés:

Pác:

Apróra vágva: friss kurkuma, mogyoróhagyma, gyömbér, citromfű, kicsi garnélapaszta,

(ötbors, kömény, koriander megpirítunk serpenyőbe, utána összedaráljuk, vagy mozsárba összetörjük), ezt is a páchoz adjuk. Szárított chili paprikát kimagozunk és vízbe áztatjuk, ha megpuhult felaprítjuk és ezt is a páchoz adjuk, és olíva olajat. Ezt mind összeturmikszoljuk. A csirkemelleket csíkokra vágjuk, és a pácban összeforgatjuk.

Egy éjszakán át vagy pár órán át a hűtőbe érleljük – minimum: 30 perc.

Utána hozzáadunk még egész mogyorót, kicsi curry port, finom szeletekre vágott gyömbért, kókusz vagy pálma (barna) cukrot, halszószt és egy kicsi tamarin pürét. – a tamarint előtte vizbe áztatjuk, szitán átnyomjuk, és úgy adjuk a húshoz -.

Forró olajba – wokba megsütjük a húst 5-10 percig kavargatva. Ha kell egy kis vízet, vagy csirkealaplét adunk hozzá. Amikor már majdnem kész, felöntjük kókusztejjel, de ezt már nem szabad főzni, csak épphogy összeforraljuk.

Köretként salátával/rizzsel vagy párolt zöldséggel is kínálhatjuk, egy kis lime kíséretében.

én első alkalommal kihagytam a garnéla pasztát, tamarin pürét, halszószt, mivel nem volt otthon, így is nagyon jó lett –

Az egészséges étrendet követőek, a thai currys csirkét salátával is fogyaszthatják.

Jó étvágyat!

Klarissza

Receptet/kép: Gabi barátnőm küldte

Címkék:
Tovább a blogra »